Hva er UI/UX?

Mange klør seg nok godt i bakhodet når de hører UI/UX eller leser innlegg som omhandler disse temaene. Hva er egentlig UI / UX og hva er forskjellen på disse?

UI – User Interface

UI er forkortelsen for User Interface, som er det visuelle eller grafiske uttrykket til en app, nettside eller et produkt. Dette innebærer alt fra skjemaer på en nettside til knapper som skal trykkes på. UI handler også om utforming (layout), animasjoner og alle handlinger som skjer når en bruker handler på nettstedet. Det handler om høyde, bredde, former og farger.

UX – User Experience

Brukeropplevelse er kanskje det viktigste man har fokus på når man utarbeider en app, nettside eller et produkt. En nettside som ikke er brukervennlig har svært liten nytteverdi. Det handler om å gjøre det enkelt for brukeren å samhandle med nettsiden, appen eller produktet.

Det handler i stor grad om oppfatning. Er nettsiden, appen eller produktet utformet på en logisk måte? Finner brukeren informasjonen?

Hva er sammenhengen mellom UI/UX?

UI og UX har et fellestrekk. Begge kan hinte mot brukergrensesnitt. Forskjellen er at UI er utforming og det visuelle, mens UX er hvordan nettsiden fungerer.