Hva innebærer en god nettside?

Nettsider har blitt en essensiell del av enhver bedrifts digitale tilstedeværelse. Med stadig økende konkurranse på nett, og med stadig skiftende preferanser hos brukere, har det aldri vært viktigere å bygge en engasjerende og brukervennlig nettside. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva som gjør en nettside effektiv, og gi deg en rekke tips og triks for å bygge en nettside som vil engasjere og tilfredsstille besøkende. Vi vil også se på hva som er de viktigste trendene og utviklingene i bransjen, slik at du kan være sikker på at nettsiden din holder seg relevant og up-to-date.

Andreas
a@arnamedia.no
+47 98 11 75 82

Publisert: 12.1201

Brukeropplevelse

En god brukeropplevelse kan være en av de største konkurransefordelene du har som bedrift på nett. Når brukere kommer til nettsiden din, vil de forvente en enkel, intuitiv og effektiv brukeropplevelse. Dette betyr en klar og tydelig navigasjon, og et klart budskap. En nettside alle kan navigere i, er en god nettside, med en tydelig konkurransefordel på markedet. 

Når man skal jobbe med brukeropplevelse handler det om å kombinere estetikk, utforming, med funksjonalitet. En nettside som ser bra ut, men som ikke har de rette funksjonene, er en ubrukelig nettside.

Det er derfor viktig å starte med å definere målet med nettsiden, deretter se på de funksjonene man trenger, og til slutt tilføye design som påvirker til ønsket handling. Vi mener at et design skal være unikt og tilpasset merkevaren til bedriften. Møter man det samme designet alle plasser, så er det ingen som vil skille seg ut hos kundene.

Design

Når du bygger en nettside, er det viktig å tenke på både form og funksjon. Det visuelle designet er en av de første tingene brukerne vil legge merke til, og det er derfor viktig å ha et design som er i tråd med merkevaren din og som appellerer til målgruppen din. Design omhandler å kombinere funksjonalitet med estetikk. Her har man kanskje hørt ordet «UI/UX». UI – User Interface og UX- User Experience. Dette er designmetode som kombinerer hvordan nettsiden ser ut, rent estetisk, med brukeropplevelse. Brukeropplevelse- det viktigste verktøyet du har med deg i verktøykassen. En nettside som er vanskelig å navigere i, er en nettside man aldri får avkastning på.

Innhold

Et godt innhold skal engasjere brukeren til å kjøpe ditt produkt eller din tjeneste. Å legge tid og energi i å skrive et godt innhold som er tilpasset målgruppe og kundesegment er derfor vesentlig om man ønsker en nettside som skaper konvertering.

Funksjonalitet

En nettside gir deg også muligheten til å kommunisere direkte med kundene dine på en måte som ikke er mulig på andre plattformer. Med funksjoner som live chat og kontaktformularer kan du enkelt og effektivt besvare spørsmål og tilbakemeldinger fra kundene dine. Dette gir deg muligheten til å bygge en personlig relasjon med kundene dine og øke sannsynligheten for at de velger å handle hos deg igjen.

En nettside gir også kundene dine muligheten til å finne informasjon om bedriften din på en enkel og oversiktlig måte. Dette inkluderer informasjon om produktene eller tjenestene dine, priser, åpningstider, lokasjon, og kontaktinformasjon. Ved å tilby denne informasjonen på nettsiden din, kan du gi kundene dine en bedre kundeopplevelse og gjøre det enklere for dem å velge deg som leverandør.

CTA

Når det gjelder å få en nettside for bedriften din, vil kostnadene variere avhengig av en rekke faktorer. Disse inkluderer blant annet størrelsen på nettsiden, funksjonaliteten, hvor avansert designet skal være, og om du velger å gå for en skreddersydd løsning eller en malbasert nettside.

La oss ta et eksempel med Ola, som ønsker å lage en nettside for sitt lokale bakeri. 

Ola vil ha en nettside som viser frem deres produkter og tjenester, inkludert bilder av bakverk og informasjon om åpningstider og beliggenhet.

En nettside som Ola skisserer her, er statisk og innebærer lite utviklingsarbeid. I et tilfelle som dette vil heller ikke designarbeidet være så stort, og Ola kan regne med å måtte budsjettere 15-20.000kr.

Men, Ola ser at konkurrenten oppi gata har fått en funksjon som gjør at kundene kan bestille og betale for produktene på nett. Dette vil Ola også ha. I dette tilfellet må Ola ha mer funksjonalitet og integrering opp mot betalingsleverandør. Ola må derfor regne med å øke budsjettet med noen tusenlapper.

Så poenget er enkelt. Desto mer kompleks siden blir, jo flere funksjonaliteter og jo mer designarbeid, utviklingsarbeid og ressurser som brukes, desto mer vil nettsiden til Ola koste. Derav blir spørsmålet- hvilken verdi skaper nettsiden? Målet med en nettside er alltid å skape verdi. I Ola sitt tilfelle vil han trolig gå i fortjeneste på investeringen han gjør, da han kan forvente høyere salgsvolum ved å ha disse funksjonene integrert på sine nettsider. 

Så husk, før man tenker stort, kan det være lurt å stille seg spørsmålet – hvilken verdi opp mot kostnaden vil jeg kunne få?

Å svare på spørsmålet, hva koster en nettside, er vanskelig. Spørsmålet omfatter som nevnt innledningsvis mange faktorer. Som byrå er derfor vår oppgave å dra deg i riktig retning, og sammen skape det produktet som vil passe deg og din bedrift.

En enkel pekepinn du kan forholde deg til er at du i alle fall må regne med å bruke rundt 15.000 og oppover for en nettside.

Personvern og sikkerhet

En skreddersydd nettside er designet fra bunnen av og tilpasses bedriftens spesifikke behov og ønsker. Dette inkluderer alt fra design og funksjonalitet, til innhold og integrasjoner med tredjepartsverktøy. En skreddersydd nettside kan være den beste løsningen for bedrifter som ønsker å skille seg ut fra konkurrentene og har spesielle krav til funksjonalitet eller design.

Prisen på en skreddersydd nettside vil avhenge av hvor omfattende den er, og hvor mye tid og ressurser som kreves for å utvikle den. I de fleste tilfeller vil en skreddersydd nettside koste mer enn en malbasert nettside, men det kan være verdt det hvis du ønsker en unik nettside som passer perfekt til bedriftens behov og som kan skaleres på sikt. Billige løsninger skaper som oftest mer kaos når tiden er inne for å skalere.

Bruk av mal

En malbasert nettside er laget ved å bruke en eksisterende mal eller et tema som tilpasses bedriftens behov. Dette kan være en mer kostnadseffektiv løsning for mindre bedrifter eller bedrifter som ikke har spesielle krav til funksjonalitet eller design.

Prisen på en malbasert nettside vil variere avhengig av hvor mye tilpasning som kreves, og hvilken plattform du velger å bygge nettsiden din på. Mange plattformer, som for eksempel Wix og Squarespace, tilbyr rimelige abonnementer som inkluderer alt fra hosting til designverktøy og support.

Tenk langsiktig - billig kan bli veldig dyrt

En malbasert nettside er laget ved å bruke en eksisterende mal eller et tema som tilpasses bedriftens behov. Dette kan være en mer kostnadseffektiv løsning for mindre bedrifter eller bedrifter som ikke har spesielle krav til funksjonalitet eller design.

Prisen på en malbasert nettside vil variere avhengig av hvor mye tilpasning som kreves, og hvilken plattform du velger å bygge nettsiden din på. Mange plattformer, som for eksempel Wix og Squarespace, tilbyr rimelige abonnementer som inkluderer alt fra hosting til designverktøy og support.